Onze sponsors
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

SINTE  ADELHEID VAN SELTZ 

( St Adelheid van Trier, St Adelheid Keizerin, St Adelheid de heilige, St Adelais, St Adelaide, St Aleid, St Aleidis, St Aleydis, St Aletta, St Adele, St Alexia, St Aleta, St Adelayda, St Alix, St Heidi )
Feestdag : 16 december

adelheid2aLeven en legende :

Zelden was een leven van een vrouw zo afwisselend van leed en vreugde. Adelheid was de dochter van Rudolf II van Bourgondië. Ze werd geboren omstreeks 931 en was een prachtig lieftallig meisje dat uitmuntte in deugd en vroomheid.

In haar jeugd was haar vader in een hevige strijd gewikkeld met Hugo van Provence, beiden streden om de Italiaanse troon. Toen de kemphanen vrede sloten kreeg Hugo de troon hij zou opgevolgd worden door zijn zoon Lotharius die als wederdienst dan wel moest trouwen met Adelheid.
Amper 4 jaar werd Adelheid al uitgehuwelijkt. Het huwelijk had plaats toen ze 19 jaar werd. Niet lang daarna liet een zekere Berengarius zijn oog vallen op de Italiaanse troon. Hij vergiftigde Lotharius en eiste van Adelheid dat ze zou huwen met zijn zoon Adelbert. De jonge weduwe weigerde echter en werd daarom in een kerker geworpen. Met de hulp van een pater-priester kon ze samen met haar ondertussen geboren dochtertje via een gegraven tunnel en een schip ontsnappen en vluchten.

De Italiaanse adel had ondertussen genoeg van Berengarius en vroeg keizer Otto van Duitsland om hen van Berengarius te bevrijden. Otto viel Italië binnen en trouwde prompt met Adelheid.
Doordat Adelheid erg geliefd was in Italië slaagde Otto er snel in  alle Italiaanse streken te onderwerpen. Toen keizer Otto I in 973 stierf werd zij voogdes van haar zoon Otto II, die onder haar leiding gelukkig regeerde.adelheid1a

Otto II huwde met Theophana , een Griekse prinses, deze verstond zich niet met haar schoonmoeder en kon vooral niet verdragen dat Adelheid veel geld uitgaf aan liefdadigheid. Ze wist haar man zo te beïnvloeden dat deze zijn moeder van het hof verbande.

Nu overvielen Otto II allerlei ongelukken. Op raad van de  bisschop van Paira verzoende hij zich met zijn moeder en mocht Adelheid naar het hof terugkeren.
Niet voor lang echter want toen haar kleinzoon Otto III de troon besteeg laaide de jaloersheid van Theophana weer op.  Als moeder van de nieuwe keizer had ze veel invloed en weer moest Adelheid het hof verlaten. Enkele maanden later echter stierf Theophana plots en men riep Adelheid terug om als voogdes van haar jonge kleinzoon Otto III het land verder te besturen.

De laatste jaren van haar leven bracht ze door in het door haar zelf gestichte benedictinessenklooster van Seltz in de Elzas. Ze stierf er ook in 999.
Reeds in 1007 werd ze  heilig verklaard.

Aanroepen voor :

Ze wordt vereerd voor haar niet aflatende naastenliefde en als voorbeeld van een gehuwde heilige

Afbeelding en attributen :adelheid3a
 • Als een koningin in mooie gewaden, soms met een kroon op haar hoofd, in haar hand houdt ze vaak een scepter, een boek, een bootje (denk aan haar ontsnapping) een beurs met geldstukken (liefdadigheid) een kerkgebouw (als stichteres van meerdere kloosters).
 • Vaak wordt ze voorgesteld terwijl ze een bedelaar een aalmoes geeft.
 • Ook de vlucht met haar dochtertje uit de kerker komt veelvuldig voor.
 • Biddend voor een behouden terugkeer van haar zoon Otto II uit Byzantium.
Bronnen :
 • “Alle heiligen” Ghislain Truyens,Raymond Rutten, uitg Book & Media publishing, Deurne, 2001
 • “Sanctus,meer dan 500 heiligen herkennen “ Jo Claes, Alfons Claes,Kathy Vincke , uitg Davidsfonds, Leuven,  2002
 • “De heiligen” Stijn Van der Linden, uitg Contact, Antwerpen, 1999
 • “Levens en Legenden van Gods lieve heiligen “ Frater Frumentius, uitg Opdebeek, Antwerpen 1923

Tekst: Johan P.

Terug naar boven

Naar lijst der heiligen van de maand